woensdag 23 september 2009

Sabine Hagedoren zwijgt vrijdag 25 september tien seconden tijdens het weerpraatje



Tijdens de middaguitzending van het live weerpraatje van Sabine Hagedoren op vrijdag 25 september zal op Eén plots een tiental seconden niets te horen zijn. Het initiatief kadert in de vijftiende editie van de internationale Werelddovendag, die dit jaar plaatsvindt op zaterdag 26 september.

In Vlaanderen ligt de focus tijdens de Werelddovendag op het thema 'Dove ouders'. Fevlado, de federatie van Vlaamse dovenorganisaties, en VRT werkten samen voor het initiatief, maar het was het marketingbureau Ziff-Jones dat met het idee op de proppen kwam. Ziff-Jones wil naar eigen zeggen respect vragen voor diversiteit.

Weervrouw Sabine Hagedoren stelde spontaan voor om tijdens haar live weerpraatje een stilte in te lassen. Midden in haar uitzending zal vrijdag het geluid wegvallen en zal er een tekst in beeld verschijnen. Na een tiental seconden zal het geluid opnieuw ingeschakeld worden en herhaalt Sabine wat de kijker ondertussen gemist heeft.

Behalve via dit opmerkelijke televisiemoment probeert Fevlado ook door lezingen en workshops de aandacht te trekken op dove moeders en vaders.

'En toen werd het stil…' Vrijdag 25 september last VRT de populaire weervrouw, met het hart op de juiste plaats, Sabine Hagedoren tien seconden stilte in tijdens haar dagelijkse weerpraatje. Met deze opmerkelijke actie wil Hagedoren de aandacht vestigen op de 'Werelddovendag' die zaterdag 26 september plaatsvindt.

Geen technische storing, maar een solidariteitsactie zal dus aan de basis liggen van de tien seconden stilte in het dagelijkse weerbericht met Sabine Hagedoren nu vrijdag.

Fevlado, de federatie van Vlaamse dovenorganisaties, en VRT sloegen de handen in elkaar voor een ludieke campagne. Samen met marketingbureau Ziff-Jones werkten ze het idee van de 'tien seconden absolute stilte' uit. Sabine Hagedoren verleent maar wat graag haar 'stem', steun en medewerking aan dit gewaagde initiatief.

Nu vrijdag zal dan ook vanaf een bepaald moment niets meer te horen zijn. Tijdens deze stilte zal een tekst in beeld verschijnen. Na de tien seconden pikt Sabine Hagedoren opnieuw aan en vertelt ze wat de kijker ondertussen gemist heeft.

Fevlado is blij met het speciale weerbericht en hoopt op die manier de Werelddovendag ook bij de gewone burger wat meer onder de aandacht te kunnen brengen.





zondag 13 september 2009

Sabine Hagedoren 11-9-2009 18.00 uur VRT Journaal




Sabine Hagedoren op 11-9-2009 om 18.00 uur met het weerbericht in het VRT Journaal.

Sabine Hagedoren, weervrouw VRT: 'We kunnen maar vijf dagen ver kijken'

'Computermodellen op lange termijn kunnen alleen een algemene indicatie geven. Maar iedereen wil toch nog altijd het liefst weten welk weer het zal worden in zijn eigen tuin', zegt weervrouw Sabine Hagedoren.

Volgens de VRT-weervrouw beleven we dit jaar een 'heel boeiende' zomer. 'Het weer gaat op en af: een paar dagen goed, dan weer frisser met storingen en regen. Voor mij is dat interessanter dan wanneer er een hogedrukgebied boven ons land ligt en we zeker zijn dat het twee weken lang schitterend weer zal zijn.'

Zo'n standvastig weer moeten we de eerstkomende tijd niet verwachten. 'Het wordt deze week warmer, maar daarna komt er onweer aan, en volgend weekend wordt het koeler.'

Verder dan dat wil Sabine Hagedoren niet kijken. 'In onze weerberichten geven we wel een indicatie van de temperatuur op langere termijn, maar daar vertellen we ook altijd bij hoe betrouwbaar die voorspelling is. Ik moet zeggen dat ik tot nu toe nog geen ervaring heb met een computermodel dat op heel lange termijn het weer voorspeld heeft en dat achteraf helemaal correct is gebleken.'




zondag 6 september 2009

Sabine Hagedoren weerbericht Zevende Dag VRT 6-9-2009



Ook dit seizoen is weervrouw Sabine Hagedoren met haar weerbericht wekelijks weer op post bij Indra Dewitte in De Zevende Dag.

Meer dan tienduizend mensen hebben zaterdagmiddag gedanst op het strand van Oostende als oproep voor een milieu-akkoord. Over honderd dagen begint in Kopenhagen een VN-top om de opwarming van de aarde te beperken.

Het evenement was opgezet door regisseur Nic Balthazar en weervrouwen Jill Peeters en Sabine Hagedoren. De grote groep deed danspassen op het nummer Magnificent van de Ierse groep U2. Opnames van de dansende massa gaan vanaf november in videoclips de wereld over.

Het doel van de clip is de beleidsmakers te overtuigen dat falen in Kopenhagen geen optie is. „De wereldleiders moeten in december de voorlopig belangrijkste beslissing van deze nog jonge eeuw nemen”, zegt Nic Balthazar. „Ze moeten een opvolger goedkeuren voor het Kyoto-protocol. Wij hebben alvast bewezen dat veel mensen van de opwarming van de aarde wakker liggen.”