vrijdag 21 november 2014

Filmpje Sabine Hagedoren ambassadeur van De Week van de jaren '80 opRadio 2

Filmpje weervrouw Sabine Hagedoren op 11-2-2011 en ambassadeur van De Week van de jaren '80 op Radio 2.

Deze week laten ambassadeurs en ooggetuigen van de eighties zoals Sabine Hagedoren die periode herleven op Radio 2. Tijdens de Week van de jaren 80 duikt de publieke familiezender met hen terug in de periode van 1980 tot 1989.

Welke personen en gebeurtenissen drukten hun stempel op die periode? En natuurlijk is de muziek van de jaren 80 de rode draad doorheen deze week. Met de vele klassiekers van toen, gekozen door de luisteraars, in de Top 80 op vrijdag 15 april.

Er was Prince, Madonna en Michael Jackson. De disco en de house kwamen in een stroomversnelling, de computers werden minder duur en het snobisme vierde hoogtij. De jaren '80 waren ook het A-Team, Dallas en Live Aid!. Net zoals de verongelukte Challenger, de kernramp in Tsjernobyl en het massaal protest tegen de kruisraketten.

PERSOONLIJKE HERINNERINGEN VAN Sabine Hagedoren
Radio 2 gaat van maandag 11  tot en met vrijdag 15 april van 1980 naar 1989. Aan de hand van de persoonlijke herinneringen van bekende Vlamingen zoals Sabine Hagedoren en van luisteraars die de grote gebeurtenissen van toen van dichtbij hebben meegemaakt. Ook muzikaal gaat het van 1980 naar
1989.

De muziek uit die periode kiest de luisteraar zelf. Het resultaat presenteren Benjamien Schollaert, Peter Verhulst en Dieter Vandepitte op vrijdag 15 april tijdens de Top 80 van de jaren 80. Een obligate afsluiter van deze week van de jaren 80.

DIT ZIJN DE AMBASSADEURS VAN DE JAREN '80
Radio 2 laat luisteraars aan het woord over wat op hen een onvergetelijke indruk heeft gemaakt. Hun getuigenissen worden uitgezonden in De madammen en Avondpost.

En wat blijft onze bekende Vlamingen bij van de eighties? Dit zijn de ambassadeurs van de jaren '80: Sven De Ridder, Katja Retsin, Nico Mattan, Eva Brems, Alex Agnew, Karen Damen, Bruno Tobback, Geert Hunaerts en Sabine Hagedoren.

zaterdag 4 oktober 2014

Filmpje Sabine Hagedoren Radio 2 De Madammen op 16-9-2010: WeermanFrank Deboosere en weervrouw Sabine Hagedoren vragen deze week aandachtvoor Pakistan in het weerbericht op VRT


Filmpje van Sabine Hagedoren in wit T-shirt op Radio 2 in het programma De Madammen op 16-9-2010.

Weerman Frank Deboosere en weervrouw Sabine Hagedoren besteden deze week bijzondere aandacht aan Pakistan in het weerbericht op VRT.

Zo beginnen Deboosere en Hagedoren het weerbericht op 21, 23 en 25 september om 20 uur op Eén met foto's en informatie over de toestand in Pakistan.

Ze laten onder meer satellietfoto's zien van Pakistan voor en na de ramp. 'Daarop is duidelijk zichtbaar hoe ver de Indus wel uit zijn oevers is getreden', aldus Sabine Hagendoren.

Kijkers en luisteraars kunnen storten op het rekeningnummer van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties 000-0000012-12 of online via de site www.1212.be.

De organisatie heeft alleen al voor de noodhulp tot eind oktober meer dan 12 miljoen euro nodig. Slechts een derde van dat bedrag is momenteel ingezameld.

Wie op zondag 19 september naar het weerbericht keek op Eén of op maandag 20 september naar 'De Ochtend' luisterde op Radio 1, heeft het al gemerkt. Weerman Frank Deboosere en weervrouw Sabine Hagedoren  hebben deze week extra aandacht voor het door overstromingen geteisterde Pakistan. Door de kijkers en luisteraars te informeren over de toestand in het getroffen gebied, willen ze mensen overtuigen om de broodnodige hulp te bieden.

Het is al weken geleden dat Pakistan getroffen werd door zware overstromingen, maar in het getroffen gebied is er nog steeds veel nood aan hulp. Daarom zullen Frank Deboosere en Sabine Hagedoorn in de week van 20 september bijzondere aandacht besteden aan de situatie in Pakistan in Het weer. Op 21, 23 en 25 september beginnen ze het weerbericht op Eén met foto’s en informatie over de toestand in Pakistan. Daarna verschijnt 000-0000012-12 op het scherm, het rekeningnummer van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties, om de kijkers de mogelijkheid te geven om te storten. Zondag verwees Sabine Hagedoren al een eerste keer naar de toestand in Pakistan in Het weer. Het weerbericht kan opnieuw bekeken worden via www.een.be/hetweer.

Ook in hun weerpraatje op de VRT-radio’s roepen Frank en Sabine op om Pakistan te steunen. Op maandag 20 september brachten ze een eerste aangepast weerbericht in 'De Ochtend' op Radio 1. Op woensdag 22 september besteedt Frank aandacht aan Pakistan in het weerbericht in 'De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow' op MNM en op zaterdag 25 september heeft hij een aangepast weerpraatje in En nu serieus op Radio 2.

Frank Deboosere legt uit waarom hij het belangrijk vindt om Pakistan 12-12 te steunen: 'Ik vind het niet meer dan normaal dat we aandacht schenken aan een weergerelateerde ramp, zeker een van die omvang. Het gaat echt om een verschrikkelijk groot gebied, dat zie je op de satellietfoto's van voor en na de overstromingen. Bovendien is er een parallel tussen wat er nu in Pakistan gebeurd is en waar we in Vlaanderen ook lange tijd mee hebben geworsteld. In de middeleeuwen hadden we geen sterk dijkensysteem dat ons beschermde en toen zijn we ook geregeld door zware overstromingen getroffen geweest. Zelfs in 1953 waren er in Vlaanderen nog zware overstromingen, met doden tot gevolg. Wij hebben sindsdien een efficiënt dijkensysteem uitgebouwd en de strijd voorlopig gewonnen – hout vasthouden dat dat zo blijft – maar de mensen in Pakistan hebben daar gewoonweg de middelen niet voor. Armere landen zullen in de toekomst meer dan het rijke westen zwaar getroffen worden door natuurrampen, net omdat ze niet het geld hebben om zich ertegen te wapenen. Het minste dat we dat kunnen doen, is hen proberen te helpen.'

Sabine Hagedoren vertelt hoe de speciale weerberichten er zullen uitzien: 'Wij gaan onder meer satellietfoto’s laten zien van Pakistan voor en na de ramp. Foto’s van hoe het er daar nu uitziet, en van hoe het er daar eigenlijk hóórt uit te zien. Daarop is duidelijk zichtbaar hoe ver die Indus wel uit zijn oevers is getreden. Daarnaast tonen we ook foto’s van de situatie ter plekke: van de opvangkampen, vernielde oogsten, mensen die letterlijk met hun voeten in het water staan ... Gewoon om de mensen duidelijk te maken dat de situatie heel ernstig is. En hen een idee te geven van wat het zou betekenen wanneer België van de ene dag op de andere volledig onder water zou staan.'

Enorme nood
Dat de hulp van de kijkers en luisteraars broodnodig is, bewijzen de woorden van een hulpverlener in Pakistan, ruim zes weken na de eerste overstromingen in het noordwesten van het land: 'Er zijn enorm veel mensen getroffen. Hun dorpen werden overspoeld en hoewel ze er beter aan toe zijn in de kampen, willen ze terug naar huis. We moeten hen dus helpen zich opnieuw te installeren, terwijl de noodhulpfase nog lang niet is afgelopen. Nog te veel mensen leven op straat en onder tentzeil. Die noodsituatie zal zeker een jaar duren.'

Wat relatief banaal is begonnen na de jaarlijkse moessonregens, groeide uit tot de zwaarste overstromingsramp in de geschiedenis van het land. Minder dan tweeduizend mensen verloren het leven, maar ruim twintig miljoen werden getroffen en de helft hangt af van externe hulpverlening voor water, voedsel en onderdak.

Vanuit heel de wereld en ook vanuit België is de hulpverlening snel op gang gekomen, maar de regens bleven wekenlang aanhouden; niemand kon voorspellen dat de ramp zich zou ontplooien over het ganse land. De eerste schattingen door de Verenigde Naties van de benodigde financiële middelen voor dringende hulpverlening werden deze week dan ook vervijfvoudigd: voor de volgende twaalf maanden noodhulp is ruim 1,5 miljard euro nodig.

Pakistan 12-12
De vijf Belgische humanitaire organisaties, Caritas Internationaal, Dokters van de Wereld Handicap International, Oxfam-Solidariteit en UNICEF België, verenigd in de oproep Pakistan 12-12, zijn actief in Pakistan met programma’s voor drinkwatervoorziening, hygiëne, voeding, gezondheidszorg en onderwijs.

Deze organisaties hebben – alleen al voor de noodhulp tot eind oktober – meer dan 12 miljoen euro nodig. Slechts een derde van dat bedrag is momenteel ingezameld. Zelfs met bescheiden bedragen kan al heel wat gedaan worden: voor 30 euro krijgt een gezin drinkwater gedurende één maand, voor 50 euro krijgt een gezin een voorlopig onderdak en voor 120 euro krijgt een dorp essentiële geneesmiddelen voor zes maanden.

Alle hulp is welkom. Er is haast mee gemoeid, vooral omdat het gevaar voor ziekten en epidemieën met de dag toeneemt. Stilstaand en vervuild water is een broeihaard voor malaria, cholera, diarree en dysenterie. Bovendien is de winter niet ver af meer…

Dus doe als Sabine Hagedoren en Frank Deboosere en geef. Giften zijn welkom op rekeningnummer 000-0000012-12 van Pakistan 12-12 of online via de site http://www.1212.be/. Giften vanaf 30 euro zijn fiscaal aftrekbaar.